Exkurze biologického semináře do CHKO Poodří

Tak jako nemůže matematika fungovat bez rovnic, nemůže biologie fungovat bez terénních exkurzí, které dokáží optimálně propojovat nejrůznější tematické celky i učivo jednotlivých předmětů a ještě přidat něco navíc. V tomto směru patří k velmi úspěšným aktivitám exkurze žáků biologického semináře do CHKO Poodří, konkrétně do přírodní rezervace Kotvice a jejího okolí.

V úterý 4. dubna 2017 jsme autobusem dorazili do Albrechtiček, výchozího místa exkurze. Nejprve jsme obešli rybník „Pod Fojty“, přitom jsme probrali problematiku meandrů a lužních lesů. Viděli jsme rovněž slepé rameno Odry. U něj jsme si vysvětlili náležitosti týkající se periodických tůní.

Stezka přechází po Oderské lávce a pokračuje podél jezera „Slaňáky“. Jedná se o staré říční rameno s trvalou vodní hladinou a s porosty stulíku žlutého a dalších vodních rostlin, např. okřehku menšího. My jsme však na tomto místě hledali pobytové stopy bobrů. Záhy jsme našli statné stromy pokácené těmito výkonnými hlodavci (viz fotografie).

Následovala procházka okolo přírodní rezervace Kotvice. Obdivovali jsme rostliny jarního aspektu, zejména různé druhy dymnivek a zapalici žluťuchovitou (Isopyrum thalictroides). Po dramatickém překonávání potoka jsme se dostali do bývalého parku zámku v Nové Horce. Zde se nachází jedna z mála hnízdních kolonií volavek popelavých v našem kraji. Exkurzi vždy konáme v dubnu, dokud není na stromech listí, takže je možno sledovat volavky přímo na hnízdech.

V další části naší trasy jsme pak využili nově vybudované odpočívadlo na kraji rybníka Kotvice. Pozorovali jsme vzácné potápivé kachny zrzohlávky rudozobé (Netta rufina) a poměrně hojné potápky roháče (Podiceps cristatus).

Od odpočívadla jsme došli po bývalé trati Studénka – Příbor – Štramberk (z doby, kdy ještě vedla přes Mošnov) do Studénky na nádraží. Celá exkurze trvala přes šest hodin, takže byli mnozí účastníci značně uondaní. Šíře biologických poznatků, se kterými se však v rámci exkurze seznámili, však za trochu té únavy zajisté stála.

Mgr. Pavel Netušil, učitel biologie