Maturanti u soudu

V pondělí 10.4.2017 jsme se vydali se seminářem Práva a politologie na exkurzi, během které jsme navštívili Krajský soud v Ostravě. Účastnili jsme se trestního řízení, jehož předmětem byl pokus o vážné ublížení na zdraví.

Jednání začalo o půl deváté ráno a již ze začátku bylo jisté, že to bude zajímavá zkušenost, neboť svědek, který měl vypovídat proti obžalovanému, odmítal podat svědectví za přítomnosti obžalovaného, jelikož z něj měl strach. Poté co svědek ze sebe setřásl část nervozity, počal všem přítomným osvětlovat jednání obžalovaného tak, jak si jej sám s ročním odstupem pamatoval. Po skončení jeho výpovědi odešel z jednací síně a ostraha přivedla obžalovaného, kterému byl přehrán záznam z výpovědi svědka. Ten mezitím čekal na chodbě pro případ, že by na něj měl obžalovaný nějaký dotaz, nebo se chtěl k jeho výpovědi vyjádřit. V takovém případě by byl svědek znovu předveden, opět v nepřítomnosti obžalovaného. To se ale nestalo, protože obžalovaný řekl, že to nemá cenu, a že si se svědkem odmítá hrát na schovávanou. Očividně byl ve špatné náladě a po nějaké lítosti ani stopa.

Poté předsedkyně senátu požádala státního zástupce i obhájkyni obžalovaného o přednesení závěrečných řečí. Po krátké přestávce došlo k vynesení rozsudku. Obžalovaný si vyslechl úhrnný trest odnětí svobody ve výši 8,5 let za ublížení na zdraví a výtržnictví. Státní zástupce se práva na odvolání na místě vzdal, obžalovaný, teď už nepravomocně odsouzený, si lhůtu 8 dnů na odvolání ponechal. Tímto bylo jednání ukončeno.

Paní předsedkyně, nám poté umožnila zeptat se na vše, co nás o právě proběhnutém jednání a právu obecně zajímalo. Dotazy se z našich úst sypaly nevídanou rychlostí. Především ze strany pilného studenta Romana, který nikdy nezklame. Zajímaly nás informace ohledně složení senátu a také směřovaly otázky na osobu obhájkyně obžalovaného, která mu byla přidělena tzv. ex offo. Paní předsedkyně byla po celou dobu maximálně ochotná a příjemná a na závěr nám dokonce ochotně zapózovala na skupinové fotografii.

Celá exkurze byla pro všechny zajisté velkým přínosem a také zajímavostí, jelikož se celý incident udál ve městě nám dobře známém, totiž v Příboře. Na závěr tedy samozřejmě nemohla chybět skupinová fotografie na místě činu, v místě bývalé restaurace u vlakového nádraží, která je nyní v rekonstrukci.

žáci volitelného semináře Právo a politologie