Přednáška „Budoucnost Sýrie“

Letos již potřetí mezi nás, žáky Masarykova gymnázia v Příboře, zavítal prof. RNDr. Vladimír Baar, CSc., vedoucí Katedry sociální geografie a regionálního rozvoje Ostravské univerzity v Ostravě.

Tentokrát si pro posluchače připravil zajímavou přednášku na aktuální téma – příčiny konfliktu v Sýrii. Překvapilo nás, jak je tato země komplikovaná nábožensky, etnicky i politicky. Občas jsme se ve složitosti problému až ztráceli. Nelze se proto divit tomu, že situace v této zemi je tak špatně řešitelná a její vývoj nepředvídatelný. Udělali jsme si představu o struktuře fungování vnitřních politických vztahů v arabských zemích, o jejich kmenových vazbách a tím vznikajících problémech při řízení státu. Zajímavé pro nás bylo i to, jak jsou vůči sobě netolerantní dvě hlavní větve islámu šíité a sunnité. V Sýrii se ale nachází ještě několik dalších islámských náboženských skupin, dokonce i křesťané. Toto přináší neustálé napětí a konflikty.

Střetávají se zde i mocenské zájmy. O vliv usiluje Rusko, Turecko, v poslední době o něco méně USA, své zájmy chtějí prosadit stále pronásledovaní Kurdové a pochopitelně Islámský stát, který obsadil nemalou část syrského území.

Co jsme pochopili? Arabské hodnoty, vzhledem k převažujícímu islámskému náboženství, jsou výrazně odlišné od hodnot evropských. Pochopili jsme, že západní demokracie je pro arabský svět málo přijatelná.

Co bude dál? Asi ještě dlouho válka … Bude hodně utrpení pro syrské obyvatelstvo, bude hodně uprchlíků, hodně mrtvých …

 

2017_Baar