Okresní kolo soutěže „Bible a my“ a školní kola České lingvistické olympiády a Olympiády v českém jazyce

V úterý 29. listopadu 2016 se konalo v Kopřivnici na Základní škole sv. Zdislavy okresní kolo 24. ročníku soutěže „Bible a my“, kde Masarykovo gymnázium reprezentovalo ve třech kategoriích celkem 11 žáků, z nichž 5 dokázalo po prvním kole postoupit do šestičlenného finále. Nejúspěšnější reprezentantkou se stala Jana Elbelová z oktávy, které se podařilo vybojovat ve IV. kategorii (žáci středních škol) celkové třetí místo. Dvě čtvrtá místa pak obsadily Kristýna Košťálová ze sekundy a Hana Piskořová z kvarty ve II., resp. III. kategorii. Zbylé finalistky, Marie Jurečková z 2. A a Markéta Elbelová z kvinty, skončily v rámci IV. kategorie na 5. a 6. místě.

I přesto, že se žádné z žákyň nepodařilo obsadit první či druhé místo, které by jim zaručovalo postup do celostátního finále, je třeba ocenit jejich velmi náročnou a svědomitou přípravu i srdnaté výkony, díky nimž dokázaly úspěšně čelit konkurenci, a přispěly tak k vysoké úrovni této tradiční a prestižní soutěže. Za to jim patří náš velký dík.

Již 24. listopadu 2016 proběhlo na Masarykově gymnáziu školní kolo soutěže nazvané „Česká lingvistická olympiáda“. S těžkým zadáním, založeným na schopnostech uplatnit pravidla logiky v rámci jazykovědy, se nejlépe vypořádala Markéta Elbelová z kvinty, které se podařilo získat 33,5 b., čímž si zajistila postup do regionálního kola. Za ní se pak na medailových pozicích jen s nepatrnou ztrátou umístili Vít Mrkvica ze 3.A (33 b.) a Adam Červenka z 1.A (32,5 b.). Celkem se školního kola zúčastnilo dosud rekordních 23 žáků.

Třetí soutěží minulého týdne byla Olympiáda v českém jazyce, jejíž školní kolo proběhlo ve čtvrtek 1. prosince 2016. Vítězkou první kategorie (žáci základních škol a jim odpovídající ročníky víceletých gymnázií) se stala Ludmila Hrušková z kvarty se ziskem 25,5 b., kterou následovali terciáni Filip Jiřík (22,5 b.) a Vojtěch Dořičák (20 b.). II. kategorii pak suverénně ovládla několikanásobná reprezentantka Tereza Gottwaldová ze septimy s 29,5 b. před Marií Jurečkovou z 2.A (24 b.) a Kristýnou Haplovou ze septimy (21,5 b.). Soutěžící na prvním a druhém místě v obou kategoriích postupují do okresního finále, které proběhne v Novém Jičíně 1. února 2017. Děkujeme všem žákům za účast v soutěžích a gratulujeme jmenovaným žákům k dosaženým výsledkům a přejeme jim mnoho úspěchů v dalších kolech.