Reportáž ze zájezdu do Velké Británie

V druhé polovině dubna roku 2024 měli žáci vyššího gymnázia možnost zúčastnit se sedmidenní historicko-jazykové exkurze do země proslavené čajem, whisky a v neposlední řadě i politickými osobnostmi, po jejichž stopách se naši „účastníci zájezdu“ vydali pátrat.

První zastávkou se stalo belgické město Bastogne, kde se nachází válečné muzeum zaměřené především na bitvu o Ardeny, neboli poslední (pro Německo neúspěšnou) protiofenzívu Adolfa Hitlera s cílem zvrátit průběh války ve vítězství Třetí říše. Za pouhých 40 dní zde v kruté zimě zemřelo asi sto tisíc vojáků, převážně na německé straně.

Přeprava autobusu i s žáky vlakem přes kanál La Manche z Dunkirku do Doveru znamenala pro mnohé velké dobrodružství, nicméně největší anglický hrad Dover Castle ohromil ještě více ať už kvůli architektuře či obchodu se suvenýry. Další památkou bylo Národní muzeum počítačů a Bletchley Park, kde dešifrovací stroje v průběhu 2. světové války rozluštily německé tajné zprávy kódované Enigmou. Nemohu opomenout ani návštěvu Cambridge a tamního amerického válečného hřbitova.

Následující dvě zastávky se staly pro většinu žáků kulturním vrcholem zájezdu. Prvním bylo Chatham Dockyard, dnes už pouze historické muzeum a bývalá loděnice Britského královského námořnictva, ve kterém žáci mohli mimo jiné vstoupit do samotného nitra válečné ponorky HMS Ocelot z období studené války. Druhým se stalo Royal Air Force Museum s více než 100 vystavenými letadly nejen Britského královského letectva a speciální expozicí věnovanou bitvě o Británii.

No a co by to bylo za výlet do Spojeného království bez návštěvy hlavního města? Londýn plný nejslavnějších památek světa jako Big Ben, London Eye, Tower Bridge nebo St. Paul’s Cathedral českou výpravu přijal s otevřenou náručí. Dokonce i prince Edwarda měli žáci možnost zahlédnout. Zkrátka podařený výlet se skvělou společností, na který se bude ještě dlouho v dobrém vzpomínat.

Marika Trutmanová, kvinta

.