Návštěva Krajského soudu v Ostravě

V úterý 19.3.2024 jsme v rámci volitelného semináře „Právo a právní věda“ navštívili Krajský soud v Ostravě.

Protože jsme dorazili na místo s menším časovým předstihem, měli jsme možnost projít si část budovy krajského soudu, která je velmi rozsáhlá. Zaujalo nás, že jsme na štítcích u dveří kanceláří nenašli jediné mužské jméno – všechny krajské soudkyně i vyšší justiční úřednice byly ženy a to nám přišlo přinejmenším pozoruhodné.

Jako zajímavý hodnotíme také kontrast celé budovy, kdy venkovní část a chodby působí zastaralým dojmem, zatímco soudní síně či sociální zařízení jsou krásně zrenovované.

Po této krátké prohlídce objektu jsme vešli do soudní síně, kde mělo být vedeno trestní řízení. Místnost byla moderní a útulnější, než jsme očekávali. Byl v ní již přítomen senát a zapisovatelka a poté se zde dostavila státní zástupkyně, poškozený se svým právním zástupcem, obžalovaný se svým obhájcem a zástupce tisku.

Druhý z obžalovaných se však k soudu bohužel nedostavil, a protože se jej nepodařilo kontaktovat ani jinak zajistit, muselo být trestní řízení odročeno.

Byli jsme z toho celkem zklamaní, neboť projednávaný případ nám všem přišel zajímavý a byli jsme zvědaví na průběh jednání. Paní soudkyně nám však nabídla náhradní program, který jsme nakonec zhodnotili jako velmi přínosný. Popsala nám svůj příběh, své zkušenosti a my jsme jí mohli klást nejrůznější otázky. Také se nám líbily „zákulisní informace“, které nám paní soudkyně sdělila. Byla velice milá a lidská. Mluvila otevřeně a ráda zodpověděla i otázky osobnějšího charakteru. Přestože jsme diskuzí strávili přes tři hodiny, uteklo to tak rychle, až jsme byli sami překvapeni, že jsme tam byli nakonec tak dlouho. Dozvěděli jsme se díky tomu více o práci soudců a získali jsme větší přehled o trestním právu.

Děkujeme proto paní učitelce Svobodové za zprostředkování možnosti návštěvy Krajského soudu v Ostravě. Exkurze byla zajímavá od samého počátku a následnou diskuzi s paní soudkyní hodnotíme velice přínosně. Těšíme se na další exkurze z právního semináře a někteří z nás se chystají na návštěvu soudního přelíčení hned po skončení maturitních a přijímacích zkoušek.

kolektiv semináře Právo a právní věda

.