Učitelé Masarykova gymnázia si oživili zásady první pomoci

V pátek 2. 2. 2024 školní lavice osiřely, neboť žáci měli pololetní prázdniny, ale jednu z učeben Masarykova gymnázia v tento den zaplnili učitelé za účelem absolvování kurzu první pomoci. Metodický kurz lektorovaný MUDr. Peterem Kružliakem, MBA byl veden především s důrazem na nácvik praktických postupů prostřednictvím modelových situací, se kterými se pedagogičtí pracovníci setkávají při řešení zdravotních problémů svých žáků.

Kurz zahrnoval nejnovější postupy a poznatky v oblasti resuscitace aktualizované dle  nových doporučení  European Resuscitation Council 2023. V první části si učitelé připomněli zásady tísňového volání, integrovaného záchranného systému (IZS) a komunikaci s dispečinkem. Jeden po druhém si prakticky vyzkoušeli jednotlivé život zachraňující úkony a resuscitaci.  Druhá část byla zaměřena na rozpoznávání závažnosti stavu, ošetření drobných poranění, zlomenin a úrazů a na specifika první pomoci u adolescentů. Ve třetí části  získali učitelé praktické rady a návody ke zvládání zdravotních obtíží u svých žáků, jako jsou například gastroenteritidy, křeče, vysoké horečky, respirační infekce. Byla vysvětlena  specifika podávání volně prodejných medikamentů (např. Paralenu, živočišného uhlí) v těchto situacích. Bylo objasněno, jak na základě symptomů rozeznat akutní virovou gastroenteritidu od intoxikace.

Absolvovaný kurz první pomoci vyhodnotili učitelé jako velmi přínosný. A to nejen po odborné stránce, ale zejména ocenili srozumitelný výklad odborníka, který na základě své lékařské praxe dovedl výstižně předávat základní postupy v případě první pomoci.

RNDr. Milena Hyklová, koordinátor BOZ(P)