Žáci semináře „Světová literatura“ v Praze

V úterý 11. října 2016 zazvonil budík nezvykle časně. Rozhlédla jsem se po pokoji a hned mi to došlo. Vyrážíme do Prahy! Seminář „Světová literatura“ v čele s panem učitelem Alexandrem Orošnjakem totiž začínal exkurzi o den dříve než zbytek maturitních ročníků. Sraz byl na nádraží ve Studénce, odkud v 7:21 hodin vyjížděl vlak Leo express směrem k našemu hlavnímu stověžatému městu. Přibližně o půl jedenácté naše skupinka, čítající devět žáků a pedagogický doprovod, stanula na Wilsonově nádraží v Praze.

Všichni jsme popadli zavazadla a vydali se na první procházku městem. Naše kroky vedly kolem Petschkova paláce, přes Václavské náměstí a pak pokračovaly Vodičkovou ulicí až k Františkánské zahradě. Následovala prohlídka kostela Panny Marie Sněžné. Dopolední, nebo spíše už polední, pochůzku zakončil přechod Národní třídou. Po mostě Legií jsme se dostali až k místu našeho ubytování, hostelu Sokol. Celou cestu obohatil výklad pana učitele, který nám sdělil mnoho zajímavých informací.

Po hodinové přestávce na ubytovně jsme pokračovali v prohlídce Prahy: kolem Strakovy akademie jsme putovali na Letnou a poté k Letohrádku královny Anny. Když jsme poté došli až na Hradčany, většina z nás už měla opravdu hlad. Pan učitel byl trochu zklamaný, že již více nechceme objevovat krásy hlavního města, ale nakonec přece jen kapituloval.

Po návratu na ubytovnu se všichni ustrojili, aby mohli vyrazit do Švandova divadla na představení „Závislosti navzdory“. Jak napovídá samotný název, tato tragikomedie nás seznámila se životy různých lidí, které ale spojuje jedno: závislost na alkoholu.

Teď na vás ještě čeká překvapení!“ oznámil nám po představení pan učitel s tajemným výrazem ve tváři. Všichni jsme tedy chvíli napjatě čekali a dočkali se příchodu sympatické herečky Andrey Buršové, která v roce 2001 maturovala na našem gymnáziu. Po asi půlhodinovém rozhovoru se s námi rozloučila a my jsme se odebrali zpátky do hostelu, kde už se každý o svůj program postaral sám.

Kateřina Monsportová, oktáva

2016_praha_sl