Velké vítězství dějepisného týmu v Chebu

Na konci listopadu jsem se jako členka tříčlenného týmu zúčastnila celostátního kola prestižní mezinárodní Dějepisné soutěže gymnázií, do níž už se několik let naše škola zapojuje. Samotné finále se konalo 24. listopadu v Chebu, ale kvůli velké vzdálenosti jsme museli naši cestu zahájit už o den dříve.

Cesta to byla velmi dobrodružná. Jeden člen týmu – Ondra Lešenar z oktávy – nebyl úplně fit, aby zvládl cestu vlakem, a tak ho čekala sólo jízda autem. Pan učitel, já a třetí členka týmu – Marika Trutmanová z kvinty – jsme dorazili do Chebu s mírnými komplikacemi, jelikož nám zrušili přímý vlak. Tradičně jsme navštívili chebské muzeum a připomněli si významného vojevůdce z doby třicetileté války Albrechta z Valdštejna. Pak už jsme se jen ubytovali a psychicky připravili na „den D“.

Ten jsme odstartovali už v kompletní sestavě. Byli jsme nervózní, ale těšili jsme se, až zúročíme naši roční přípravu. Samotná soutěž obsahovala čtyři kola vědomostních otázek na téma „Od Postupimi k Helsinkám (1945 – 1975)“ se zaměřením na evropské dějiny. Součástí byla nejen politika, ale i sport, kultura a mnoho dalšího (např. poznávačka významných osobností z politiky, značek aut, hudebních a filmových ukázek).

Už před vyhlášením jsme byli odměněni krásnými historickými knihami. Konečnému skóre jsme zprvu nemohli nikdo uvěřit. Podruhé v historii naší školy jsme se umístili v top desítce, přesněji na 8. místě ze 75 družstev z České a Slovenské republiky. Radost to byla tak převeliká, že nám až vehnala slzy do očí.

Náš výsledek by ovšem nebyl takový bez našeho samostatného domácího studia a pana učitele Mgr. Petra Caloně, který nás skvěle připravil a dovedl k tomuto velkému úspěchu. Jsme mu s celým týmem nesmírně vděční a velmi mu děkujeme.

Tato soutěž pro mě byla velikou zkušeností. Stála spoustu času, úsilí a nervů. Přesto jsem ráda za účast v ní. Poznala jsem nové přátele a obohatila své znalosti evropské historie.

Bohužel se kvůli velké časové náročnosti neplánuji zúčastnit příštího ročníku. Věřím ale, že naše gymnázium bude v této soutěži i nadále podávat co nejlepší výsledky a bude vychovávat mladé milovníky dějepisu.

Bibiána Gilarová, 3.B, členka dějepisného týmu z Chebu

.

 

Slovo učitele na závěr 🙂

Dějepisná soutěž gymnázií patří mezi nejprestižnější soutěže v Česku a na Slovensku, o čemž svědčí i její rozpočet, který dosahuje několika milionů korun.

Rozpočet, bohaté zázemí a hodnotné ceny by možná pro některé mohly být dostatečnou motivací se této soutěže zúčastnit. Přesto si zde dovolím nesouhlasit. Jde o mnohem více, jde o čest a slávu. Velkým vítězstvím je už samotný postup do mezinárodního kola v Chebu. Jsem proto rád, že žáci našeho gymnázia pravidelně každý rok vyrážejí vstříc dvoudennímu pobytu v Chebu.

Letošní rok byl opět výzvou. Soutěž byla zaměřena na evropské dějiny od roku 1945 do roku 1975. Tedy velmi náročný úsek studené války, kdy proti sobě stály dva světy, jež soupeřily nejen na poli politickém, ale i ekonomickém, kulturním a sportovním. Byl jsem neskutečně šťastný, že naši žáci v této soutěži obstáli a umístili se na luxusním a vyhlašovaném 8. místě.

Moc děkuji Marice, Bibi a Ondrovi, že se mnou podstoupili maraton nekonečných hodin příprav. Věřím, že to nakonec stálo za to.

Mgr. Petr Caloň, vyučující dějepisu