Michelangelovy kresby ve vídeňské vánoční atmosféře

V úterý 5. prosince 2023 se milovníci výtvarného umění z našeho gymnázia vydali na exkurzi do Vídně. První zastávkou byla nádherná Albertina, která je jednou z nejvýznamnějších galerií na světě. Jakmile jsme dorazili na místo, bylo jasné, že nás čeká nevšední zážitek.

Čekala nás návštěva dvou výstav. Nejprve ta o Michelangelových kresbách a následně také světoznámá Batlinerova kolekce, založená v roce 1994 rakouským obchodníkem s uměním Hansem Batlinerem.

Na výstavě o Michelangelově díle jsme obdivovali jeho mistrovství v kresbě a grafice. Viděli jsme například slavné kresby lidského těla, včetně toho, které nyní zdobí Sixtinskou kapli ve Vatikánu.

Moderní umění nám představila tzv. Batlinerova kolekce. Hans Batliner proslul svou láskou k umění a filantropii. Zároveň se stal dědicem velkého jmění a tak věnoval velkou část svého života a majetku podpoře kultury.

Sbírka obsahuje díla významných umělců z celého světa, včetně Evropy, Asie a Ameriky. Zahrnuje obrazy, sochy, kresby, grafiky i dekorativní umění. Kolekce je považována za jednu z nejvýznamnějších soukromých sbírek umění na světě.

Atmosféra ve Vídni byla ryze vánoční. Všude kolem nás se mísily vůně vánočních cukrovinek, zejména když jsme dorazili k zámku Schönbrunn. Areál rozsáhlého barokního komplexu zahrnuje zahrady, fontány, sochy a další památky. Ohromila nás jejich velikost a krása.

Nejprve jsme navštívili císařský apartmán, nádherný interiér bohatě vyzdobený tapetami a původním nábytkem. Bylo fascinující představovat si, jak se v těchto místnostech žili habsburští císaři.

Asi nejkrásnějším prostorem v zámku je Zrcadlový sál dlouhý 45 metrů a široký 18 metrů, vyzdoben 17 benátskými zrcadly ve zlatých rámech, která jsou umístěna po celé jeho délce a šířce.

Zrcadlový sál, původně určený pro slavnostní recepce a plesy, byl také místem, kde se konala řada významných událostí, včetně svatby císaře Františka II. s Marií Terezou Neapolsko-Sicilskou, nebo setkání Nikity Chruščova a Johna F. Kennedyho v roce 1961 mající významný dopad na průběh studené války.

Závěr exkurze nádherně dokreslil osvětlený adventní trh před zámkem plný tradičních rakouských dobrot a nádherných řemeslných výrobků.

Mgr. Kateřina Manová, vyučující výtvarné výchovy

.

.

Šablony III OP JAK