STREETART na GYPRI

Rádi zkoušíme ve výuce estetické výchovy nové věci, obzvlášť když se jedná o tak kreativní předmět, jako je výtvarná výchova. Dnešní doba nabízí nespočet zajímavých podnětů. Patří mezi ně také například street art.

Už podruhé jsme velmi rádi oslovili Nikolu Vavrouse, alias KHOMU, profesionála, který úspěšně realizoval mnohé (nejen) streetartové projekty. Můžeme zmínit například originální zpracování vzhledu zadní zdi příborského amfiteátru, kde nově vytvořil stylizovanou siluetu města. To vše s pomocí techniky wallartu. Pod Nikolovým vedením jsme prožili netradiční školní dopoledne a nadšeně realizovali své předem naskicované návrhy. Je třeba si přiznat, že žáci měli zpočátku obavy z toho, jak zvládnou pracovat technikou sprejování, ale ke zdárnému průběhu akce přispěly hlavně cenné Nikolovy rady a také to, že se každé skupině věnoval a pomáhal vymýšlet strategii zpracování návrhu. V neposlední řadě nám přálo počasí a tak se z pátečního dopoledne stala krásná ukázka nevšedního pojetí výuky výtvarné výchovy a také toho, jak mohou se školou spolupracovat odborníci a profesionálové. Podařilo se nám vytvořit zajímavá a neotřelá výtvarná díla, která nyní zdobí interiéry naší školy.

Mezi účastníky workshopu byli ti žáci, kteří se na akci probojovali v třídní soutěži a jejichž návrhy byly vybrány ostatními spolužáky.

Mgr. Kateřina Manová, vyučující výtvarné výchovy

.