Opět jsme se probojovali do Chebu

Je mi velkou ctí, že vám mohu oznámit, že náš školní tým ve složení Ondřej Lešenar (septima), Bibiána Gilarová (2.A) a Marika Trutmanová (kvarta) opět postoupil do mezinárodního finále Dějepisné soutěže studentů gymnázií v Chebu. Tato soutěž je už na naší škole tradicí, a proto i velkým závazkem. Přitom probojovat se až do finále není nic snadného. Vyžaduje to velké úsilí a mnoho hodin strávených nad odbornou literaturou a studiem na internetu.

Soutěž, která otestovala znalosti a porozumění klíčovým událostem v Evropě mezi lety 1945 a 1975, byla pro naše žáky opravdovou výzvou. Otázky byly představeny ve formě testu a také poznávání osobností, což vyžadovalo důkladné studium a komplexní přehled o této zásadní éře evropské historie. Posuďte sami a vyzkoušejte své znalosti.

.

Jaký symbol z oblasti rostlinné říše si vybrali protagonisté portugalské revoluce v roce 1974?

  1. tulipán
  2. růže
  3. konvalinka
  4. karafiát

.

Největší hvězdou olympijských her v Mnichově (1972) se stal americký sportovec Mark Spitz se ziskem sedmi zlatých olympijských medailí. Ve kterém sportovním odvětví?

  1. sportovní gymnastika
  2. atletika
  3. sportovní střelba
  4. plavání

.

Z následujících pojmů určete, o kterou osobnost se jedná: kremelská zeď – 12. duben 1961 – Hvězdné městečko – tragická smrt – charismatický úsměv – skromný.

.

V prvních dnech jara 1958 narukoval k americké jednotce dislokované ve Spolkové republice Německo populární americký hudebník. Během dvouleté služby se seznámil s budoucí manželkou Priscilou. Jednalo se o:

  1. Franka Sinatru
  2. Louise Armstronga
  3. Elvise Presleyho
  4. Johnyho Cashe

.

Náš tým prokázal silné paměťové schopnosti, schopnost kritického myšlení i syntézy informací, když se s úspěchem popasoval s otázkami, které se týkaly širokého spektra témat – od politických a ekonomických změn po sociální, sportovní a kulturní vývoj v poválečné Evropě.

Postup do finálového kola je velkým úspěchem a nyní se náš tým intenzivně připravuje na další výzvy, které přinese podzimní účast na mezinárodní úrovni v Chebu. Je to skutečná pocta jejich práci a vášni pro dějepis.

Takže držte palce našemu dějepisnému týmu. Bez ohledu na výsledek jsou pro nás již vítězi.

Mgr. Petr Caloň, vyučující dějepisu

.