Think Europe: 27 odstínů Evropy – Jak vidíme Evropu

Nekončící zábavu, plno vzpomínek a mnoho nových přátel – to vše jsme my, vybraní odvážlivci druhého a třetího ročníku, získali během týdenního mezinárodního semináře Think Europe, na němž se sešlo 60 žáků z Česka, Německa, Maďarska a Nizozemska.

Na seminář do Bad Marienbergu jsme jeli s očekáváním, že budeme plnit úkoly týkající se společenských, ekonomických a politických problémů v daných zemích. Nicméně skutečnost byla úplně jiná.

Pojetí semináře cílilo na nácvik praktických dovedností, které využijeme v každodenním životě. Kupříkladu jsme se naučili, že spolupráce je opravdu klíčová k dosažení vyšších cílů a  že pro efektivní spolupráci je nutno mít i početnější tým, jelikož větší tým představuje větší příležitost k úspěchu. Další tip se týkal komunikace, bez které se nelze posouvat dál a stává se tak klíčovým aspektem dalšího progresu. Základním pilířem efektivní komunikace je sdělování a přijímání informací. Jen tak je možné dosáhnout nejlepších výsledků. V neposlední řadě nám bylo zdůrazňováno, abychom se na věci dívali zblízka i z různých úhlů, což mnohdy opomíjíme, a přitom se jedná o důležitou a zároveň jednoduchou schopnost.

Mimo tento edukativní rámec jsme podnikli výlet do Frankfurtu nad Mohanem, kde jsme navštívili muzeum peněz. Pro mnohé se jednalo o první příležitost vidět moderně vybudované muzeum plné interaktivních exponátů, podívat se na bankovky ze všech krajů světa, a dokonce si sáhnout na pravé zlato! Spolu s novými informacemi jsme si odnesli také tašku plnou suvenýrů.

Aby nikdo nezlenivěl, byla do programu zahrnuta i půldenní návštěva Kletterwaldu, lanového centra. Zapojily se nejen svaly, ale i mozky, protože tato pohybová aktivita vyžadovala, abychom si uměli poradit ve složitých situacích. Odměnou za veškeré úsilí byla závěrečná diskotéka, která představovala nepopsatelné kardio na všechny možné písničky, které si člověk vybaví.

Při odjezdu jsme si uvědomili, že nám budou noví přátelé chybět více než lidé z domova. A divíte se? Po plně nabitém týdnu s bezva lidmi se nám zkrátka nechtělo domů. Opustit místo, kde se tohle všechno odehrálo, bylo neradostné. Získali jsme toho zde tolik – nové znalosti, dovednosti a zkušenosti, ale hlavně mnoho nových přátel, se kterými jsme zažili nekončící zábavu a společně vytvořili nezapomenutelné vzpomínky.

za celý bad marienberský tým Phuong Eliška Luongová, 2.B

.