Cesta za krásami a zážitky do Benátek, Říma a Florencie

Stručně shrnuto a řečeno: „bylo to prostě úžasné“. Usměvavé, spokojené tváře milovníků cestování a italské kultury, které jsem potkávala po návratu na školních chodbách, to dokazovaly. A protože to tak úplně stručně shrnout nelze (a ani nechci), podělím se s Vámi alespoň o pár zážitků.

Vybrat místa, která navštívíme, najít spolehlivou cestovku, vymyslet zajímavý program, přesvědčit žáky a rodiče, že Itálie je to NEJ a poznávací zájezd do Itálie nejlepší investice jejich života … To je jen malá ochutnávka úkolů a nástrah, které na mne číhaly takřka nepřetržitě až do našeho odjezdu. V sobotu 17.9.2016 v podvečer jsme naštěstí všichni nasedli do autobusu a vydali se pod taktovkou Cestovní kanceláře Palomino směrem Benátky – Řím – Florencie.

Po noci strávené v autobusu jsme se my, suchozemci, octli v benátském přístavu, kde jsme se přesvědčili o tom, že paní původkyně Irena Hendrychová je dáma znalá místních poměrů a zkrátka se vyzná. Během krátké diskuse s místními námořníky nám zařídila výlet lodí na ostrov Murano, spojený s prohlídkou tradiční sklárny, a projížďku benátským kanálem. Cestu lodí si každý užíval, jak mohl a jak mu dovolily síly. Někteří dospávali probdělou noc a rovnali svá rozlámaná těla, jiní si vychutnávali pohled na typické panorama Benátek, kterému dominují Dóžecí palác nebo chrám svatého Marka. Nečekané „osvěžení“ přišlo ke konci našeho pobytu v tomto městě. Na vlastní kůži jsme se přesvědčili o tom, co znamená acqua alta (vysoká voda) v benátských ulicích. Nezbylo nám nic jiného, než zout boty nebo přecházet přes náměstí svatého Marka po nachystaných lavičkách a mačkat se na nich s ostatními, neméně překvapenými turisty. Každopádně to byla skutečně stylová tečka za celodenní návštěvou a dokreslila tak k dokonalosti naši představu o Benátkách, jako o městu postaveném v zaplavených lagunách.

Traduje se, že všechny cesty vedou do Říma, a proto tam směřovala i ta naše. Chtěli jsme vše vidět, zažít, ochutnat, vyfotografovat, koupit … A přesto, že jsme se do hotelu vraceli každý den až se soumrakem, nepodařilo se nám vše stihnout.  Ale i to „málo“, co jsme poznali z věčného města Říma, nás doslova ohromilo. Při návštěvě Amfiteátru Flaviovců nebo Fora Romana se to dalo čekat, ale i při procházení nejstaršími římskými bazilikami (sv. Pavla za Hradbami a sv. Jana v Lateránu), Kalixtovými katakombami či náměstím Navona, nás pohltila neopakovatelná atmosféra těchto míst.

Poslední zbytky sil jsme si šetřili do Florencie. A vzhledem k tomu, že jich zbylo (některým) ještě dost, rozhodla jsem se toho využít. Vždyť krásy Florencie, kolébky italské renesance, bylo nezbytné poznat opravdu důkladně. S touto myšlenkou se po čase ztotožnili i žáci, oželeli nakupování suvenýrů či dárků, a tak jsme mohli vyrazit. Nejdříve nás čekala prohlídka supermoderní, multimediální expozice Il Grande Museo del Duomo, která mimo jiné představila originály Ghibertiho dveří z florentského baptistéria, včetně těch, které jsou zároveň i prvním renesančním sochařským počinem v Evropě, nebo díla Michelangela, Donatella a řady dalších umělců. Florencie jsme si následně užili i z ptačí perspektivy. K poznání jejich krás vedlo asi sedm set schodů. Nejdříve jsme jich část zdolali k vršku ochozu kupole dómu Santa Maria del Fiore, a ty zbývající nás dovedly na vrchol Giottovy Zvonice.

Kromě poznávání italské kultury jsme dosyta „testovali a studovali“ také italskou gastronomii, která obohatila naše chuťové pohárky a učinila dojem z této úžasné země ještě o něco pestřejší. A navíc, co se „pozná” více smysly, je lépe zapamatovatelné. A to už věděl i Komenský…

Mgr. Kateřina Manová

2016_italie_01

Pohled na Canal Grande v Benátkách
Autorky: Hana Honsejková, Kristýna Haplová

2016_italie_02

Amfiteátr Flaviovců v Římě
Autorky: Hana Honsejková, Kristýna Haplová

2016_italie_03

Palatin v Římě
Autorky: Hana Honsejková, Kristýna Haplová

2016_italie_04

Kupole chrámu Santa Maria del Fiore ve Florencii
Autorky: Hana Honsejková, Kristýna Haplová