Staň se diplomatem!

Ráno lilo jako z konve, avšak počasí nám nezkazilo náladu. Myslím si, že všichni jsme se na projekt „Staň se diplomatem!“ těšili. Cesta autobusem nebyla nic moc, což se dá taky očekávat, když se tam mačkalo zhruba šedesát lidí plus dva kočárky.

Na Krajský úřad Moravskoslezského kraje v Ostravě jsme dorazili jako první, zbývala nám tedy ještě hromada času.

Všichni jsme ji využili na přípravu na následující program. Hodinka čekání nám uplynula jako nic a přesně v 10:00 hodin se konalo zahájení. V první části dopoledne jsme byli blíže seznámeni s tím, co to vlastně je OSN a Rada bezpečnosti OSN a také s jejím Jednacím řádem. Nesmíme zapomenout na přednášku o Krymské krizi, která byla tématem celého dne.

Poté následoval oběd. Měli jsme řízek s bramborovou kaší.

A konečně přišla na řadu hlavní část dne – simulace jednání Rady bezpečnosti OSN. Rozdělili nás do tří skupin, přičemž v každé skupině byl od každého státu jeden zástupce. My, čtyři žáci tercie a kvarty Masarykova gymnázia v Příboře, jsme zastupovali Spojené státy americké, Japonsko a Španělsko. Ve skupině bylo celkem patnáct států a tedy i patnáct zástupců. Pět z těchto států jsou stálé (Spojené státy americké, Čína, Spojené království, Francie a Rusko) a deset je nestálých (nyní to jsou: Španělsko, Japonsko, Malajsie, Nový Zéland, Angola, Ukrajina, Senegal, Venezuela, Egypt a Uruguay).

Jednání začalo a my jsme všichni pociťovali trému. Není se čemu divit, už jen pohled na Jednací řád zpočátku naháněl hrůzu. V průběhu nás však nejistota začala opouštět a ukázalo se, že ani ten řád není zas tak hrozný. Celou dobu jsme řešili Krymskou krizi. Myslím, že asi většina ví, co to vlastně je, a proto to tady nebudu rozepisovat – to by byl tenhle článek tak třikrát delší. Každopádně to celé mělo velkou nevýhodu, stálé státy mají totiž právo veta, což znamená, že pokud jeden stálý stát nesouhlasí s návrhem, pak návrh není přijat. Tato situace se odehrála i v naší skupině a později jsme zjistili, že se tak stalo i v reálném jednání Rady bezpečnosti.

Nakonec nás čekalo vyhodnocení. Z našich řad se na třetím místě nejlepších diplomatů umístil Vojtěch Augste (gratulujeme). Nutno podotknouti, že jsme si to užili úplně všichni (a nejen náš nejlepší diplomat, který jako ocenění obdržel Marlenku) a chceme moc poděkovat pražskému studentskému summitu, který celou tuto akci pořádal. Děkujeme a doufáme, že se takových akcí budeme moci zúčastnit i v budoucnu.

Stella Tomečková, tercie

 

 

video (autor: organizace AMO)
https://www.flickr.com/photos/128999833@N03/albums/72157673651829221
https://www.youtube.com/watch?v=8DNmJKADpS4