Folklor a tradice Kanárských ostrovů

Folklor jako interkulturní most. Toto slovní spojení snad nejlépe vystihuje charakter přednášky Moniky Srncové, absolventky vyšší hudební školy na Tenerife, která dlouhodobě žije na Kanárských ostrovech a v rámci svého turné po České republice (prezentace projektu Šuhajky) navštívila také naši školu.

Mnoho zajímavého o tradiční kultuře, folkloru, tanci i hudebních nástrojích Kanárských ostrovů se žáci, učitelé i hosté z řad veřejnosti dozvěděli v aule Masarykova gymnázia v pondělí 27.3.2023 od 14:00 hod.

V úvodu lektorka přiblížila okolnosti, které způsobily, že dlouhodobě žije a pracuje na Kanárských ostrovech. Hovořila o svém studiu na Tenerife, o své práci a svých projektech. Připomněla specifika jednotlivých ostrovů z hlediska geografického i historického. Poté následovala ukázka folklorního umění na ostrovech, které se se liší v závislosti na historickém vývoji jednotlivých ostrovů.

Monika přivezla některé lidové nástroje, demonstrovala na nich techniku hry, jejich konkrétní užití. Srovnávala je s nástroji našeho regionu. Zároveň se zmínila o charakteristických tancích a zvycích ostrovanů.

Následovala diskuze a možnost si exotické nástroje vyzkoušet, což mnozí účastníci využili.

Mgr. Jarmila Moravčíková, vyučující hudební výchovy