Mykologická exkurze

Biologické exkurze mají četné klady i zápory. Žák se dostane na čerstvý vzduch, avšak teprve počasí daného dne často určí, zda exkurze bude či nebude úspěšná. Mezi nejnáročnější exkurze v tomto smyslu patří exkurze mykologické, které vyžadují hezké počasí v daném dni a deštivé počasí týden před exkurzí. Letos se nás sice pokoušely odradit také sdělovací prostředky zprávami o absolutní absenci hub v našich lesích, my jsme však počkali na první deštivý víkend a s týdenním odstupem jsme se vrhli do Beskyd.

Z důvodu dobré dostupnosti vlakem si již několik let vybíráme lesy na svahu Javorníka u Veřovic. V rojnici pročesáváme les a sbíráme veškeré houby, které mají ještě svůj typický vzhled. Na učitelovo znamení se žáci sejdou, dají dohromady své úlovky a vzápětí se od vyučujícího dozvědí, jaké houby to vlastně objevili a zda mají nějaké využití. Letos jsme v krátkém čase (cca 2 h) objevili přibližně 20 druhů hub, z jedovatých např. čechratku podvinutou, z nejedlých různé druhy ryzců a holubinek, čechratku černohuňatou či hřib žlučník a konečně z jedlých druhů např. muchomůrku růžovku, muchomůrku pošvatku, holubinku mandlovou, hřib hnědý a hřib smrkový. Kdo chtěl, ten si odnesl domů dost hub na to, aby mohl rodině zabezpečit houbovou večeři. Jako nejlepší hledač hub byl vyhodnocen Jan Dobeš ze 4.B.

Jelikož šlo o exkurzi v rámci volitelného předmětu „Aplikovaná biologie“, měli dobrovolníci po cestě do lesa možnost ochutnat netradiční planě rostoucí ovoce, a sice šípky, plody dřínu a trnky. Kromě toho jsme objevili i stále ještě chutné borůvky. Celkově se tak žáci mohli přesvědčit, že příroda nás na podzim může obohatit nejen duševně, ale i fyzicky.

Mgr. Pavel Netušil

 

myk_01_2016

 

myk_02_2016