Zajímavé profese – beseda s restaurátorkou

Prvořadým a tradičním úkolem školy je poskytovat kvalitní vzdělání.

Nedílnou součástí tohoto procesu se v současnosti stává i podpora žáků v zájmových činnostech a případně také nabídka nadstandardních aktivit, které mohou pomoci formovat jejich budoucí profesní orientaci.

Velmi rádi jsme tedy využili možnosti pozvat naši absolventku Mgr. BcA. Veroniku Knedlíkovou Wankovou Ph.D., aby představila na besedě žákům profesi, které se nyní věnuje – restaurování.

Během krátkého úvodu Veronika popsala, kam směřovaly její kroky po složení maturitní zkoušky na našem gymnáziu. Vysvětlila, že vystudovala dějiny umění na Univerzitě Karlově v Praze a následně si rozšiřovala vzdělání na Univerzitě Pardubice (obor Restaurování a konzervace uměleckých děl na papíru a souvisejících materiálech). Pokračovala povídáním o tom, že již během vysokoškolského studia prošla několika stážemi. Zmínit můžeme například Stipendijní pobyt podporovaný Ministerstvem zahraničních věcí Italské republiky na Univerzitě Ca´Foscari v Benátkách.

Plynule přešla k informacím o současném působišti v restaurátorském oddělení v Muzeu Umění Olomouc, které současně také vede.

Během besedy Veronika žákům barvitě přiblížila práci restaurátora a také to, jakými postupy či nástroji pracuje s ohledem na materiály, ze kterých je vyroben restaurovaný objekt.

Žáci se dozvěděli, jak vypadají například restaurátorské štětce nebo japonský papír, který se velmi často používá k „opravě“ papírových artefaktů. Některé restaurátorské pomůcky jsme měli možnost si také prohlédnout a osahat, protože je Veronika přivezla s sebou. Celou besedu okořenila mnoha příhodami a zajímavostmi, které provázely její dosavadní práci. V neposlední řadě si žáci uvědomili, o jak náročnou a zodpovědnou profesi se jedná. Nejenže restaurátor mnohdy pracuje s díly, jejichž hodnota dosahuje astronomických výšek, ale také spolupracuje s odborníky z mnoha příbuzných oborů a musí se tedy orientovat v dané problematice v širokých souvislostech.

Závěr besedy věnovala Veronika dotazům z publika a individuálně se věnovala těm žákům, kteří si přišli osobně popovídat a zeptat se na další informace, které je zaujaly.

Velmi děkuji Veronice za jedinečnou příležitost dozvědět se zajímavosti z oboru restaurování a také za to, že si našla čas a navštívila nás, i přesto, že v současnosti žije se svou rodinou v Itálii.

Výše uvedená akce se konala v rámci oslav 120. výročí založení Masarykova gymnázia.

Mgr. Kateřina Manová, vyučující výtvarné výchovy

.

2022-10_Úvodník 120 let