Cesta do pekel a zase zpět aneb Dějepisná soutěž gymnázií v Chebu

Cesta do pekel a zase zpět. Ano, tak zní podtitul již 30. ročníku Dějepisné soutěže gymnázií v Chebu. Na tomto místě se již tradičně utkává 75 nejlepších gymnázií z České a Slovenské republiky. Naše gymnázium zde opět nemohlo chybět.

Letošní téma, jak již název napovídá, se věnovalo nejtragičtějšímu období 20. století – období 2. světové války v Evropě. Náš tým ve složení Zuzana Kozárová ze 4.A, Kristýna Vývodová z 3.A a Ondřej Lešenar ze septimy se na soutěž celý rok poctivě připravovali. Pravidelně se setkávali pod vedením učitele Petra Caloně a snažili se projít všemi zákoutími tohoto konfliktu. První část nelehké cesty splnili již 6. dubna 2022, kdy vyhráli krajské kolo soutěže v Bohumíně. Pokud si chcete připomenout naše postřehy z kraje, přečtěte si článek od Ondry.

Nyní již k samotnému finále. Ve středu 23. listopadu 2022 jsme vyrazili na mezinárodní kolo Dějepisné soutěže gymnázií. Ještě ve vlaku jsme pilovali poslední drobnosti a zdlouhavou cestu do Chebu jsme věnovali studiu. Zejména Ondra se chopil činu a rozděloval poslední úkoly. Na soutěž jsme byli připraveni, jak nejlépe jsme dovedli, a věřili jsme, že jsme nic nepodcenili.

Ve čtvrtek vše vypuklo. Na stolech v sále, kde se soutěž konala, nás čekala krásná odměna. Každý z účastníků obdržel dvě tašky historických knih. Ne náhodou se jedná o nejprestižnější soutěž u nás i na Slovensku, o čemž svědčí i její rozpočet. Letošní rok to byla neuvěřitelná částka přes 2 miliony korun. O kvalitě této soutěže hovoří i fakt, že záštitu nad ní pravidelně přebírá mnoho významných osobností ze světa politiky, vědy, kultury či sportu. Mezi desítkami významných osobností můžeme jmenovat premiéra Slovenské republiky Eduarda Hegera, předsedkyni Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Markétu Pekarovou Adamovou či předsedu Senátu Miloše Vystrčila. Na místě jsme se pak mohli setkat například s bývalým československým reprezentantem ve fotbalu Antonínem Panenkou či s generálem Jiřím Šedivým, bývalým náčelníkem Generálního štábu Armády České republiky.

Na začátku soutěže se napětí v sále dalo krájet. Čekala nás čtyři těžká kola. Čtyři kola, která měla zhodnotit stovky hodin usilovného studia a četby. A s čím se naši žáci museli poprat? Jakým otázkám čelili? Vyzkoušejte si své znalosti z období 2. světové války.

.

V průběhu 2. světové války na evropském území opustil Josif Vissarionovič Stalin území Sovětského svazu pouze:
jednou
dvakrát
třikrát
ani jednou

K sprisahaniu proti Adolfu Hitlerovi z júla 1944 sa nepridal:
Ludwig Beck
Wilhelm Keitel
Henning von Tresckow
Friedrich Olbricht

Belgická pevnost Elbe-Emael měla zemi ochránit před předpokládanou německou agresí a byla považována za nedobytnou. Příslušníci kterých specializovaných jednotek německé armády vyřadili její obranný systém z provozu?

.

Mezi otázkami samozřejmě nechyběla poznávačka osobností, událostí či válečné techniky. Poznali byste například Dönitze, Antonescua, Bormana, ponorku U-123 či letadlo JU-52?

Po jedné hodině odpolední bylo dobojováno. Nyní již zbývalo čekat na konečný verdikt poroty a na naše umístění. Naše jména bohužel mezi nejlepšími deseti školami nezazněla. Přesto jsme netrpělivě čekali na výslednou tabulku. Je to tady. Nádherné 17. místo. Nejlepší umístění v historii naší školy. Pouhých 6 bodů nás dělilo od nejlepších deseti škol.

Určitě vás napadá otázka, jestli nejsme zklamaní. To určitě ne! Stálo to za to! Byl to neobyčejný zážitek, který přeji každému žákovi našeho gymnázia. Pocit soutěžit s těmi nejlepšími z obou republik a dosáhnout na tak krásné umístění.

Na závěr nám dovolte pogratulovat vítězům z Gymnázia Ostrov v Karlovarském kraji.

.

A co o soutěži říkají naši účastníci?

Ondra: Dějepisná soutěž byla pro mě asi největší výzvou, jaké jsem doposud čelil. Už po prvních otázkách bylo zřejmé, že ani rok poctivé přípravy nebude zárukou vítězství. Ale už samotná účast na soutěži byla nevšedním zážitkem. Vše bylo zorganizováno do nejmenších detailů a milým překvapením bylo i setkání se slavnými osobnostmi, jako je historik Milan Hlavačka nebo fotbalová hvězda Antonín Panenka. Účast bych doporučil všem, které zajímá dějepis a nebojí se delší přípravy.

Zuzka: Celý rok, který jsem s touto soutěží strávila, byl super a ono vyvrcholení, výlet do Chebu, jsem si moc užila. Soutěž mě bavila, atmosféra byla skvělá. Sedmnácté místo považuji za skvělý úspěch.

Kristýna: Soutěž vřele doporučuji. Během celého roku jsem se naučila mnoho různých faktů o druhé světové válce. Organizace byla špičková a ceny úžasné. I když jsme se neumístili „na bedně“, přivezla jsem si domů spoustu dějepisných knížek, ze kterých mám radost nejen já, ale i má rodina. Rozhodně to stálo za to.

Mgr. Petr Caloň, vyučující dějepisu

.