Budoucí práce ve strojírenství či potravinářství?

Žáci 3. ročníků se v podzimním termínu zúčastnili exkurze s názvem „Podniky Moravskoslezského kraje“ se zaměřením na výrobní činnost. Záměrem bylo, aby se žáci seznámili s chodem dané firmy, poznali pracovní postupy a pracovní podmínky zaměstnanců. Exkurze spočívala v návštěvě tří podniků: Marlenka a Nošovice jako reprezentanti potravinářství, Hyundai jako reprezentant strojírenské výroby. Z každého podniku si žáci odnesli určitě něco pro sebe. Důkazem, že exkurze splnila svůj účel, jsou zpětné vazby žáků po absolvování exkurze:

.

Na vlastní oči jsem viděl, jak vznikají věci každodenního života.

Bylo to obohacující, i co se týče budoucnosti a výběru povolání.

Fascinovalo mě, na jaké úrovni je dnes výroba pomocí robotů. Zároveň mne znechutilo, v jaké konzumní společnosti žijeme.

V Marlence mne překvapil nízký počet zaměstnanců a střídání na pozicích po dvou hodinách, aby se jim práce neomrzela. Zaujalo mne, jak pan Avetisjan vybudoval svůj vlastní byznys z kuchyně svého domu. Zaujalo mne, jak se Marlenka stále posouvá a vymýšlí stále nové výrobky. A i přes silnou modernizaci výroby a nárůst poptávky si stále zachovává svůj rodinný duch. Překvapilo mne, že zaměstnanci mají volnou možnost konzumace během směny. Prohlídka Marlenky s ochutnávkou byly top!

Plnění lahví v pivovaru bylo extrémně hlasité a opravdu bych nevydržel být tam osm hodin v kuse.

Pohled na pracující zaměstnance v dílně v Hyundai mne motivoval ke zlepšení studia na gymnáziu. Vidět výrobní proces bylo zajímavé, zejména pak fascinující bylo vidět svářecí roboty na vlastní oči. Pracovat v Hyundai v obleku – ano, pracovat na dílně – ne.

Doporučila bych všem, hlavně mladým lidem, navštívit jeden ze tří podniků: Marlenku pro potěšení a taky není špatné vědět něco o historii této firmy. Radegast pro představu, kolik piva průměrný člověk vypije a kolik prostor je potřeba na uskladnění toho všeho. A na závěr Hyundai, pro ty, kteří se mají rozhodnout, jestli je tohle opravdu práce, u které chtějí v životě skončit.

RNDr. Milena Hyklová, vyučující zeměpisu a žáci 3.A

.

.

Logo_OKAP_II