Týden vědy v Olomouci

První listopadový týden bývá tradičně věnován popularizaci české vědy v rámci akce Týden Akademie věd. Po letech pandemie se nám naskytla příležitost navštívit některá z nabízených pracovišť prezenčně. Neváhali jsme a 1. 11. 2022 se vypravili s žáky 4. ročníku molekulární biologie do Olomouce.

Naše kroky vedly nejprve k Ústavu experimentální botaniky Akademie věd, kde se zabývají rostlinnou genetikou, fyziologií a biotechnologiemi. Po úvodní přednášce, v níž nám nastínili podstatu své práce, jsme se podívali do laboratoří. Viděli jsme celou řadu přístrojů, dozvěděli jsme se, na jakém principu funguje PCR metoda či elektroforéza, jakým způsobem čteme genetickou informaci a jaká úskalí celý tento proces obnáší. V průběhu exkurze jsme nahlédli do místních skleníků, v nichž se vedle šlechtěných travin vyjímaly banánovníky.

Dalším pracovištěm, které jsme navštívili, bylo Regionální centrum pokročilých technologií a materiálů RCPTM, kde se zajímají mimo jiné o nanomateriály a spolupodílejí se na mnoha nadnárodních projektech. Vzhledem k tomu, že převážnou část zájmu věnují nanočásticím, disponují zde špičkovými elektronovými mikroskopy a superpočítačem, který zde má svou vlastní místnost. Načerpali jsme zajímavé informace o magnetismu, radioaktivitě a jejich přínosu pro vědu. Zájemcům byla poskytnuta možnost „poprat“ se s magnetem o síle 0,3 T (tesla). Znalcům je určitě jasné, že vyhrál magnet.

Exkurze se vydařila. V mnoha ohledech byla inspirující a obohacující. Už teď se těšíme na příští ročník.

Mgr. Iveta Ulčáková, vyučující chemie

.