Zlatá ceremonie DofE (krátký příběh Karolíny a Barbory)

Jsou to přesně tři roky, kdy jsme se připojili k Mezinárodní ceně Vévody z Edinburghu. První účastníci začínali na bronzové úrovni a postupně zjišťovali, co plnění programu obnáší. Před třemi lety se do DofE přihlásily i dvě kvartánky – Barbora a Karolína. Jejich cíle byly nemalé. Karolína začala například s japonštinou a Barbora si zvolila doučování kamarádů. Během prvního půl roku se dívky učily, jak zvládnout a uchopit program. Bronzová úroveň vyvrcholila dobrodružnou expedicí přes Beskydy, během níž natočily reklamní video pro HuskyCZ, které je sponzorem DofE. Toto video se firmě líbilo, zveřejnilo ho na svých stránkách a využilo k propagaci sebe i programu. Během stříbrné úrovně obě kamarádky pokračovaly ve svých aktivitách, a to jak v japonštině, tak doučování. Samozřejmě plnily i další cíle, jako například 26 týdenní Workout Plan nebo uplavat 700 km. DofE Barboru i Karolínu zcela pohltilo, a tak se rozhodly využít všech možností, které program nabízí. I díky finanční podpoře DofE a Alliance Laundry CE s. r. o. v rámci stříbrné expedice vyrazily na Tenerife, kde mimo jiné vyšly na vrchol sopky Pico del Teide (3718 m n. m.). Následující zlatá úroveň by se mohla zdát jako rutina. Nicméně tato úroveň je velmi náročná, jelikož každá aktivita se plní minimálně rok. Obě děvčata se i do této výzvy vrhla po hlavě. Karolína například zvládla jazykový certifikát z japonštiny a Barbora pomohla spolužákovi naučit se francouzštinu a zlepšit si známky ve škole. Vyvrcholením zlaté úrovně byla expedice v Norsku, kde expediční týmy přešly národní parky Dovre a Rondane. Po dokončení všech aktivit programu čekala obě slavnostní závěrečná ceremonie.

Zlatá ceremonie se uskutečnila 21. 9. 2022 ve Valdštejnském paláci v Praze. Na slavnostní ceremonii se sešlo přes 60 zlatých absolventů programu DofE, desítky jejich vedoucích a také vzácní hosté. Z Moravskoslezského kraje jsme byli jedinou školou, která se ceremonie zúčastnila, a našich šest zlatých absolventek tak krásně zakončilo první tři roky programu DofE na našem gymnáziu. Ceremonii doprovázela hudba skotského dudáckého tria, hra na klavír i sólový zpěv. Letošní absolventi DofE měli převzít zlaté certifikáty od Jeho královské Výsosti hraběte z Wessexu a hraběte z Forfaru prince Edwarda. Bohužel nedávný skon Její Výsosti královny Alžběty II. změnil plány královské rodiny a její nejmladší syn princ Edward plnil své povinnosti doma v Anglii. Její Výsost královna Alžběta II. měla velký vliv na vznik programu DofE a svého manžela a zakladatele programu DofE Jeho královskou Výsost vévodu z Edinburghu prince Philipa v jeho snaze plně podporovala. Během ceremonie všichni zúčastnění uctili památku Její Výsosti královny Alžběty II. minutou ticha a zazněla i píseň Imagine, jejíž text je i v současné době tak aktuální.

Certifikáty a zlaté odznaky absolventi převzali z rukou velkých podporovatelů DofE, britského velvyslance Nicka Archera MVO a 1. místopředsedy Senátu Mgr. Jiřího Růžičky. Po slavnostní ceremonii se všichni zúčastnění sešli na rautu v neformálních rozhovorech, kde si sdělovali své postřehy z programu, nápady, nové cíle a sny. Tentokrát již ne cíle v rámci programu DofE, ale ve svém dalším osobním i profesním životě.

Gratulujeme všem absolventkám DofE a věříme, že i nadále budou mít mnoho akčních následovníků.

Mgr. Jiří Svoboda, vyučující a koordinátor DofE

.

Logo DofE