Učitelé z gymnázia vyrazili za vzděláním

Je mnoho způsobů, jak se realizovat v rámci celoživotního vzdělávání. A pro učitele je práce na sobě samých ještě zásadnější než pro jiné profese, vždyť kdo jiný by měl zakoušet proces „učení se“, aby ho potom mohl v opačném směru kvalitně posílat těm, kteří stojí v centru našeho zájmu – k žákům. Masarykovo gymnázium v Příboře využilo možnosti nabízené Evropskou unií a požádalo o grant pro sedm učitelů v rámci projektu Erasmus+. A uspěli jsme. Žádost byla schválena v plném rozsahu, a tak jsme od ledna roku 2022 začali postupně vysílat kolegy na jazykové, metodické a vzdělávací kurzy.

Kam jsme tedy velkorysou částku 22 516 eur investovali: tři kolegové se vydali studovat metodiku angličtiny a zapojení digitálních technologií do výuky, a to postupně na Maltu, do Itálie a do irského Dublinu. Další kurzy cílily na výuku angličtiny, bez které se dnes prakticky neobejdeme – opět na Maltě a v Dublinu. Šestým zvoleným kurzem byla metodika výuky francouzštiny zaměřená na digitální technologie ve francouzském Brestu a v neposlední řadě byl zajímavý také kurz neformálního vzdělávání na Kypru. A protože s penězi nakládáme ekonomicky, na podzim 2022 vyšleme ještě jednoho „bonusového“ učitele na jazykový kurz, abychom projekt opravdu vytěžili na maximum.

Co jsme si ze zahraniční výuky odnesli? Nové dovednosti a znalosti. Nová přátelství a zážitky. Zkušenosti s cestováním a s někdy tak těžkým opuštěním osobní komfortní zóny. Vyzkoušeli jsme si také roli žáků a vnímali náš obvyklý svět „za katedrou“ naruby – najednou jsme to byli my, kdo musel vypracovat domácí úkol, kdo byl hodnocen, přistižen při neznalosti, s mobilem pod lavicí… A to všechno se počítá.

Mgr. Lenka Ocásková, koordinátor Erasmu+

.

Spolufinancováno Erasmus+