Seminář „Česká republika v Evropské unii“

Ten den jsme vstávali s vidinou, že jedeme až do Prahy. Nejeli jsme tam jen tak. Čekal nás tam seminář o České republice v Evropské unii. Na nádraží ve Studénce jsem byl první. Ubíhaly minuty a paní učitelka Piškytlová, Julča a kluci nikde. Říkal jsem si „jsem tu moc brzo“ nebo „ono je to v jiný den …“. Oddechl jsem si, když přijeli a vše mohlo začít. Ve vlaku jsme dospávali to, co jsme nedospali ráno. Cesta ubíhala, krajina se měnila, až jsme najednou dorazili do Prahy.

Z hlavního nádraží jsme pěšky došli k Poslanecké sněmovně. Přišli jsme tam první, podepsali jsme „prezenčku“, najedli jsme se, dali jsme si kávu a přednáška mohla začít. Přednášející byli hned tři, což se na začátku jevilo tak, že se více dozvíme. Ze tří bloků přednášek byla nejzajímavější hned ta první, protože mi dala nové informace. Mnoho jsme se ale učili v hodinách Základů společenských věd.

První přednáška, kterou vedla Jana Francová, se zabývala Základem evropského integračního procesu. Představila nám historii vývoje integrace, orgány Evropské unie a proces, jakým se v těchto orgánech pracuje. Po první přednášce se za stůl posadila druhá přednášející Tereza Gajdová. Ta nás seznámila s tím, jak spolupracuje Poslanecká sněmovna s EU. Její přednáška byla z mého pohledu nejméně zajímavá, o to více naučná. Jako třetí vystoupil Martin Kuta, který nás seznámil s aktuálními otázkami Evropské integrace. Představil nám aktuální projekty Evropské Unie, jak fungují a co přinesou. Jeho přednáška pro mě měla největší přínos. Seminář rychle ubíhal. Poté jsme dostali možnost podívat se na jednání poslanecké sněmovny, které využili jen někteří z nás, protože jsme chtěli vidět Prahu. Tramvají jsme vyrazili do centra. Viděli jsme toho hodně, jako např. Tančící dům nebo novou budovu Národního divadla, kde zasedalo Národní shromáždění. Po vydatném obědě jsme se vydali na vlak, kterým jsme jeli domů.

Výlet to byl celkem zdařilý a všechno šlapalo jako hodinky. Do Prahy bych se na nějaký zajímavý seminář klidně zase ještě vrátil.

Tomáš Běčák, 3.B